Soethoudt Metaalbewerking, het succes kwam met de jaren...

Het begon allemaal 150 jaar geleden in het jaar 1870 toen Abraham Soethoudt op 21 jarige leeftijd het bedrijf A.C. Soethoudt en Zn.
oprichtte. Aanvankelijk begon het bedrijf als houtzagerij, maar niet lang daarna begon men ook met het vervaardigen van diverse soorten houten karren. Nog later kwam daar als logisch vervolg ook de carrosseriebouw voor allerlei rijtuigen, automobielen en tractoren bij.

Eerst alleen uit hout, later ook uit metaal. Ook houten kapspanten zaagde men zelf ten behoeve van de landbouwschuren. Het bedrijf groeide in die periode flink door en men werkte tot ver in de volgende eeuw voor diverse klanten, meestal uit de directe omtrek van Oudenbosch. Omdat ook de diversiteit in voertuigen alsmaar toenam en daarmee ook de complexiteit van de werkzaamheden, besloot men omstreeks 1970 om ‘het roer volledig om te gooien’. In plaats van volledig fabrikant en deels toeleverancier te blijven, werd de focus verlegd naar de exclusieve leverantie van diverse soorten metalen- en (later ook) kunststof onderdelen en producten voor bedrijven.

Aanvankelijk kwamen de meeste klanten voor dergelijke onderdelen uit de sector landbouwmechanisatie, maar al snel dienden zich ook bedrijven aan uit andere sectoren. Hierdoor kon onze onderneming verder doorgroeien én specialiseren, zowel qua medewerkers als machines. Dat had echter wel als nadeel dat het inmiddels verouderde bedrijfspand aan de Oost-Vaardeke 40 te klein werd om efficiënt te kunnen blijven produceren. De drie aandeelhouders Adriaan, Jan en Martien Soethoudt besloten daarom tot de bouw van een compleet nieuw bedrijfsgebouw op een nieuwe locatie aan de Nijverheidsweg 27, eveneens te Oudenbosch.

Dit bedrijfspand, voorzien van alle mogelijke faciliteiten, werd medio 1991 in gebruik genomen onder de naam Soethoudt metaalbewerking bv. Sinds die tijd tot vandaag de dag staat Soethoudt Metaalbewerking bekend als een gespecialiseerd verspaningsbedrijf, waar ruim vijfentwintig vakbekwame medewerkers iedere dag druk bezig zijn met het bewerken van hoogwaardige metalen- en kunststof producten.
Want dat is waar we goed in zijn en dat is waar we zelfs na 150 jaar, nog beter in willen worden!

Hieronder geven wij u, ter gelegenheid van ons 150 jarig bestaan, een beknopt inkijkje in het verleden van de onderneming Soethoudt & Zn. d.m.v. diverse oude foto's en beschrijvingen.

Een opdrachtomschrijving voor werkzaamheden voor de Firma Van de Lindeloof in het jaar 1890, een toenmalige onderneming én klant uit de regio Oudenbosch. De kosten zijn voldaan!

1890

Groepsfoto van de familie Soethoudt, anno 1910. Rechtsonder (zittend) Abraham Soethoudt, de oorspronkelijke naamgever en oprichter van de firma A.C. Soethoudt & Zn. in 1870.

1910

Enkele veel gebruikte gereedschappen voor manuele houtbewerkingen, in lang vervlogen tijden...

1912

Een foto van de stationaire gasmotor met een capaciteit van 8 pk / 10 liter die vanaf 1920 de krachtbron vormde
in de onze houtzagerij. Deze machine is bewaard gebleven, en kan vandaag de dag nog steeds te bekeken worden in de ontvangstruimte van ons bedrijf.

1920

De werkplaats van de firma Soethoudt & Zn. aan de Oost-Vaardeke. Van links naar rechts, C. Soethoudt, mevrouw Dingenouts, C. Brans (Van Gend en Loos), D. van Toren, A. Soethoudt, J. Soethoudt en Leen Brugmans.

1924

Complete bouw en samenstelling mestwagen (ook wel 'aardkar' genoemd in Oost-Brabant) inclusief as en wielen.

1929

Carrosseriebouw kon 'in die tijd' soms de voordeligere keuze zijn voor een particulier of onderneming. Hier zien we een cabine-ombouw, volledig op maat en uit hout vervaardigd.

1936

Voor een Ford Pick-up truck vervaardigde we een houten laadbak compleet, inclusief onderdelen en bevestiging.

1938

Voor carrosseriebouw in de jaren vijftig gebruikten we inmiddels het veel sterkere en duurzamere metaal.
Soms nog steeds in combinatie met hout, zoals de opbouw cabine voor deze Porsche tractor. De kinderen op deze foto zijn van links naar rechts Martien, Kees en Jos Soethoudt.

1954

Deze fraaie én markante ijscokar is door Soethoudt & Zn. hoofdzakelijk vervaardigd en samengesteld uit aluminium.

1958

Voor de speciaal voor Ford tractoren gebouwde veiligheidscabine was destijds zeer veel belangstelling!

1961

Een nieuwe generatie machines is noodzakelijk om aan de toenemende vraag te blijven voldoen. Hier wordt een nieuwe draaibank gelost op onze locatie aan de Oost-Vaardeke 40 te Oudenbosch.

1978

De juiste plaatsing van een machine in de bedrijfsruimte is telkens weer een flinke en nauwkeurige klus. Hier zijn we bezig met het plaatsen en afstellen van alweer onze vierde Takisawa TP-3 CNC machine.

1978

De werkzaamheden aan het nieuwe bedrijfspand worden voortvarend aangepakt!

1990

Het nieuwe bedrijfspand aan de Nijverheidsweg 27 is uiteindelijk gereed en wordt feestelijk in gebruik genomen! Op deze foto ziet u Adriaan met zijn zoontje Jeroen bij de opening.

1991

De eigenaren én gebroeders Soethoudt bij elkaar op één foto. Van links naar rechts; Martien, Adriaan en Jan Soethoudt.

1992

Een van de eerste overzichtsfoto's, met diverse CNC bewerkingscentra, gemaakt in de nieuwe veel ruimere bedrijfshal.

1993

Aan het werk in onze nieuwe productiehal. Al de machines op deze foto zijn inmiddels weer vervangen door nieuwe geavanceerde én nog snellere machines.1995

Onze fraaie bedrijfsfolder, een uitgave incl. machinelijst en andere informatie voor belangstellenden.

1997

Verschillende producten die we mochten vervaardigen voor diverse klanten gedurende de jaren negentig en daarna.

1999